"Sponsorlu Bağlantılar"
▼ İçerik ▼
Mezarların üstüne neden çiçek dikildiğini bilmezdim ta ki babamı kaybedene kadar... Benim araştırdığıma göre Mezar üzerinde büyüyün bitkiler büyümeye devam ettiği sürece mezardaki kişiye sevabı gidermiş... tabi ne kadar doğru bilemiyorum...
Mezarlıklarda kabirlerin üzerine çiçek bırakılması uzun zamandır yapılan bir uygulamadır. Dışarıdan baktığınızda bir çiçek bahçesini andıran mezarlıklar soğukluğunu kaybeder. Bu uygulamanın çok eski zamanlardan kalan bir adet olduğu söylenmektedir. Fakat, pek çok Müslüman Müslümanların mezarlarının sade olması gerektiğini savunmaktadır.
MÖ.1346 yılında ölen Mısır Firavunu Tutamkamon’un mezarı bulunduğunda mumyalandığı bezlerin üstünde çeşitli lekeler bulunmuştur. Yapılan incelemelerde, bu lekelerin çiçekler olduğu anlaşılmıştır. Hatta, hiyorogliflerde çiçeklerin mezar dışına da koyulduğu anlaşılmıştır. Daha sonraları pek çok kültür, cenazelerde çiçek kullanmıştır. Kötü ruhları kovmak ve iyi olanları çekmek için pek çok antik dönemde ve Avrupa kültüründe çiçek cenazelere eşlik etmiştir. Pek çok kültürde cenazenin kokmasını engellemek için çiçek kullanmışlardır. Ağaçlar arasında en çok servi ağacı, mezarlıklarda kullanılmıştır. Çünkü serviler, rüzgarı keser ve güzel koku yayarlar. Anadolu’da mezarlıkların süslenmesi için pek çok inanç vardır. Mezarda olan ağaçların ve çiçeklerin kabir azabını engellediği ağaç dallarının sallanması ile günahların atılacağına inanılır. Bunun nedeni Hz. Peygamberimizdir. Peygamberimiz bir mezarlık yakınından geçerken, iki mezarda yatan ölülerin azap çektiğini görür. Bunun üzerine Resulullah yaş bir dal almış, ortadan ikiye bölmüş ve her iki parçayı da mezarlara ekmiştir. Bunu görenler niye böyle yaptığını sorduklarında ; Bu iki dal kurumadığı sürece, o ikisinin çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur. (Buhari Canaiz, 82; Müslim,34 ) buyurmuşlardır. Bu nedenle Anadolu kültüründe mezarlıklara ağaç ve çiçek dikilmektedir. Günümüzde gölge olması ve ruhun rahat etmesi için mezarlıklara çiçek ve ağaç dikilir. Ayrıca Türk kültüründe ağaçların çok özel bir yeri vardır. Ağaç, yerin alt katmanlarına kadar inen kökleri, gökyüzüne uzanan dalları, kendini her mevsim yenilemesi ile ruhsal ve dini olarak önemlidir. Ağaçlar ve çiçekler hayatın ve ebediliğin sembolü, ulu ve uzun ağaçlar ise kutsal kabul edilmiştir. Göktürklerde, bu nedenle cenazelerde yüksek ağaçlar ve çiçekler kullanılmıştır. Yakut Türklerinde, kayın ağacı çok önemlidir.
Bugün mezarlıklarda dikilen ağaç ve çiçekler aslında çok eski zamanlardan kalma geleneklerdir. Buna rağmen, güzel bir görsellik yaratmaları nedeni ile dinen bir sakıncası da yoktur.
"Sponsorlu Bağlantılar"
Ekleyen: 07:27
, Saat:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder