Kalbin Görevleri Nelerdir? Kalbimiz Nasıl Çalışır?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Kalbin Görevleri Nelerdir? Kalbimiz Nasıl Çalışır?




Kalp, göğüs kafesinde yapısı kas olan bir organımızdır. Tüm vücudumuza kanın oksijen ve besin maddelerini taşımasını sağlar. Erkeklerde kadınlardan biraz daha ağırdır. Yaklaşık olarak 345 gr. kadardır.

Kalp iki dolaşım sistemine kan pompalar. Kan, organlara ve dokulara ulaştıktan sonra toplardamarlar sayesinde kalbe geri dönüş yapar. Kalp bu sefer akciğerlere kanı pompalayarak orda temizlenip oksijen ile yüklenerek geriye döner. Kanın akciğere pompalanarak oksijen ile yüklenmesine küçük dolaşım, bedene pompalanmasına büyük dolaşım denilmektedir. Kalp yapısı kaslardan oluşmaktadır. Bunun sebebi sıkışıp kasılarak kanı ileriye doğru atmak yani pompalamaktır. Kalpte en kalın kas, pompalamayı esas yapan yer olan sol karıncık duvarıdır.

Kalbin çalışması

Akciğerlere kalp tarafından pompalanan kan, oksijen ile yüklenir ve kalbe geriye sol karıncığa gelir. Sol karıncık kasılarak, sol karıncığa doldurur. Sol karıncık, kasılıp açılarak aorta geçer bedene dağılır. Oksijenini tüm vücuda dağıtan kan toplardamarlar yardımıyla kalbe geriye döner ve sağ kulakçığa ulaşır. Kulakçıktan sağ karıncığa geçer. Karıncığın kasılma hareketi ile akciğere yollanır. Böylece kalbin çevrimi devam eder. Akciğerlerin girişinde olan kapak ile kalbin aort kapağı hemen hemen aynıdır. Yapılarında olan sarı beyaz ince zarlar kanın akış yönüne doğru açılır, kanın geriye akmasını engellemek için kapanır. Kalp her atışta, kanı pompalar. Aynı anda karıncıklar ve kulakçıklarda kasılır. Bu kasılma ve atma işlemi, elektriksel zamanlamaya dahildir. Sağ kulakçığın üstünde olan sino-atrial düğüm ismi verilen nokta bu düzenlemeyi yapmaktadır.

Kalp her saniye kasılma işlemi yapmak için oksijene ihtiyaç duymaktadır. Oksijeni, kalbi besleyen kroner arterlerden almaktadır. Bu arterler, küçük dallar halinde kalbi sararlar.

Kalp durması halinde yapılacaklar

Kalp durduğu zaman, kan dolaşımı komple durur. Tüm vücuda oksijen gidemez ve dokular, organlar hasar görmeye başlar. Elektriksel düzenin tekrar sağlanması için elektro şok uygulaması yapılmalıdır.Elektro şok aletinin gelmesi beklenirken, suni solunum ve kalp masajı mutlaka yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy