Kalp Krizinde İlk Yardım, Ne Yapılmalı?
Kalp krizi belirtileri
Göğsün merkezinde huzursuzluk ile başlar. Basınç ya da sıkıştırma olarak hissedilebilir. İki kolda, sırtta, boyun ve çenede huzursuzluk olarak hissedilebilir. Nefes darlığı, soğuk ter, bulantı ve baş dönmesi miyokart enfarktüs geçirdiğinize işarettir.
kalp krizi anında ne yapılmalı?
Öncelikle hemen 112 acil servis aranmalıdır. Eğer hasta baygınsa solunum yollarının açık olduğunu kontrol edin. Kendiyse, bir koltuğa oturtun. Boyununu ve göğsü sıkan kıyafetleri gevşetin. Eğer midesel sorunu yoksa hemen yarım bir aspirin çiğnetin. Hastanın tansiyonu yüksekse, İsordil tabletten 5 dakika ara ile 3 defa verilebilir. Fakat hasta kriz öncesi viagra benzeri ilaç tüketmemiş olmalıdır. Kalp hareket esnasında zorlanacağından hasta hiç kımıldatılmamalıdır.
Koroner damarlarda biriken yağlar zamanla kan akışını engeller. Damarın dar noktasında bir kan pıhtısı oluşursa damar komple tıkanır. Kalp krizi, kan akımının engellenmesi, kalp kasının kansız kalması, hastanın ağrıyı hissetmesi ile başlar. Oksijensiz kalındığında yani kan akımı yavaşladığında dokular hızla harap olmaya başlar. Kalp krizi geçirme tehlikesi yaşayan hastalar, sigar kullanan, çok yağlı ve karbonhidratlı beslenen, şeker hastalarında genetik kalp hastalığı olanlarda görülür. Kalp krizi yüksek olan kişiler ; Kolesterolü yüksek, şeker hastası, hipertansiyonu olan hastalar, Menopoz döneminde ki kadınlar, sigara içenler, kilosu yükseklerdir.
Anasayfa
» Belirtileri
» Kalp krizi
» Kalp krizi geçirene ne yapılır
» Krizinde ilk yardım
» Ne yapılmalı
» Kalp Krizinde İlk Yardım, Ne Yapılmalı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder