Kolera Aşısı Hakkında, Kolera Hastalığı Tedavisi varmı?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Kolera Aşısı Hakkında, Kolera Hastalığı Tedavisi varmı?

Kolera hastalığı, Vibrio Cholerae ve Vibro el Tor adı verilen mikropların ince bağırsağa yerleşmesi ile oluşan bulaşıcı ve tehlikeli bir rahatsızlıktır. Genelde kolera mikrobunun içme suyuna ya da sulama ile karışması ile başlar. Hastanın dışkı ve kusmuğunda da mikrop bulunmaktadır. Yiyecek ve içecekler sinek, böcek ve farelerden uzak tutulmalı ve tuvalet çıkışında eller sabun ile iyice yıkanmalıdır.

Kolera hastalığı ve tedavisi

Hastalığın genel yayıldığı yer Hindistan olarak kabul edilmektedir. Önce Doğu Asya sonra Afrika ve Rusya’ya bulaşmıştır. 1826 yılında Türkiye ve İspanya ile Avrupa’da salgın haline gelmiştir.1846-83 yılları arasında tüm dünyayı kaplayan bir hastalık olmuştur. 1960’lı yıllarda Hindistan’da görülen vakalar olarak durmuştur.  Kolera mikrobu, sebze ve meyvelerde 5 gün, suda 20 gün, ölüde 5 ay canlı kalmaktadır. 55 derecelik kaynamada hemen ölür. Kara sineklerin bol olduğu ortamlarda ve hastanın dışkısı, kusmuğu, yediği tabak ve çataldan hızla bulaşır. Hatta kağıt paralar da bu konuda bulaşıcı mikrobu taşır. Kolera ishal ve kusma ile başlar. İshalde karın ağrısı olmaz. Dışkıda pirinç tanelerine benzer beyaz oluşumlar vardır. Ağır vakalarda ishal 20 kez kendini tekrarlayabilir. Sıvı kaybı neticesinde deri büzüşür, göz altları mor, gözler çöker, kalp atımı hızlı, kramplar oluşur. Az idrar yapmak veya hiç yapmamak durumu olur ve hasta kaybedilir. Kolera hastalığı tedavisinde karantina uygulanır. Hastanın kaybettiği sıvı tekrar geriye verilmelidir. Günde kolera hastası 5-20 lt su kaybedebilir. Tetraksin grubu antibiyotikler, kloramfenikol kullanılır. Bu ilaçlar, etkendir. Hasta ile temas edenler de tedaviye alınır. Kolera görülen bölgelerde de karantina uygulaması yapılmalıdır. Karasineklerle mücadele edilmelidir. Ayrıca dışarıdan satılan yiyecek ve içecekler tercih edilmemelidir. Hasta ile birebir temasta olanlar, 5 gün ilaç kullanırlar. Bu durumda suyu kaynatmak ve klorlamak gereklidir.

Salgın zamanında aşı kullanılır. Altı aydan küçük çocuklara, gebelere, kalp ve böbrek hastalarına, karaciğer ve kan hastalığı, romatizması olanlara kolera aşısı yapılamaz. Aşı 6 ay kadar koruyuculuk yapar. Kolera aşısı, %50 oranında koruyucudur. Salgın zamanlarında kullanılan kolera aşısı için geliştirilmiş aşılar halen oluşturulmak için çalışılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy