Boş Gebelik Hakkında, Boş Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Normal gebelikten farksız bir şekilde karnın büyümesi fakat bazı anormalliklerinde beraberinde yaşanması ile anlaşılır...
Boş gebelik erken gebelikle hemen hemen aynı belirtilerdedir. Kramp, ağrı ve kanama yoktur. Sadece ultrasonografi ile gebelik kesesinin olmaması ile ortaya çıkar. Kalıtsal bir durum değildir. Sperm ve yumurtanın kalitesiz olması ve bunun bir anormalliğe varması gibi nedenler yanı sıra kromozal bozukluklar da nedendir. Halk arasında su gebeliği denilen bu olayda gebelik kesesi oluşur fakat kesenin içinde embriyo yoktur.
Adet dönemlerinde düzensizlik yaşayan kadınlarda sıklıkla görülebilen bir sorundur. Erken gebelik yani düşüklerin başlıca nedeni boş gebeliktir. Anneden gelen yumurta babanın spermi ile döllenir ve embriyo kanaldan çıkarak rahime tutunur gebelik kesesi oluşmaya başlar. Fakat, içinde embriyo oluşamaz. Boş gebelikte hemen hasta kürtaja alınır. Rahimde olan kese kürtajla tam olarak temizlenir. Kürtaj sonrası 1 ay içinde anne adayı gene hamile kalır duruma gelir. Tekrarlayan düşükler 3-4 civarında olursa tehlike vardır ama boş gebelik sonrası sağlıklı hamilelik oranı yüksektir.
Boş gebelik tanısı nasıl koyulur?
Boş gebelikle normal gebelik birbirinden kese içinde ki yolk denilen kesenin incelenmesi ile ayırt edilir. Yolk kesesi sadece gerçek gebelikte ortaya çıkar. Genellikle gebelik başladıktan 5 hafta kadar sonra bebek, ultrasonla görülmelidir. Bu gerçekleşmezse bile erken bir boş gebelik tanısı yapılmamalıdır. Ultrason görüntüleme ardından yaklaşık 1 hafta sonra tekrar ultrasona girilmelidir. Bundan sonra teşhis koyulmalıdır. Boş gebeliklerde başta mutlaka embriyo vardır. Fakat nasıl kaybolduğu bilinmez. Bu tanının konmasının sebebi kadının tahlil yaptığında gebelik olmasıdır. Yorgunluk, bulantı ve meme şişlikleri birebir görünmeye başlar ve zamanla kanda HCG salgısı düştükçe vücut normal hale döner.
Anasayfa
» Boş gebelik hakkında
» Boş gebelik kimde görülür
» Boş gebelik nedir
» Nasıl olur
» Nasıl tedavi edilir
» Boş Gebelik Hakkında, Boş Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder