Oklid Euclides Kimdir? Oklid Euclides Eserleri, Buluşları
Öklid, MÖ. 330 -275 yılları arasında yaşamış olan İskenderiyeli ünlü matematikçidir. Geometrinin babası sayılan Öklid, önce Yunanistan’da eğitim almış daha sonra İskenderiye’de kendi okulunu kurmuştur. 13 cilt halinde olan Elementler isimli kitabı geometrinin ilk kitabı olarak bilinmektedir.
Öklid, Euclides kimdir?
Bu kitabı hazırlarken diğer ünlü matematikçiler olan Pisagor, Platon, Tales ve Aristotales’in çalışmalarına da yer vermiştir. Yaklaşık 2 bin yıl bu kitap ders olarak okutulmuştur. Düzlemlerin geometrisi, aritmetik, sayılar kuramı, irrasyonel sayılar, katı cisimler geometrisi Öklid’in kitabında en fazla yer verdiği noktalardır. Ünlü bilim adamı Einstein, ‘Gençliğinde bu kitabın büyüsüne kapılmamış bir kimse, kuramsal bilimde önemli bir atılım yapamaz’ demiştir. 20. Yüzyılın ortalarına kadar ders kitabı olarak rakipsiz olan Öklid’in hayatı hakkında tam bir bilgi yoktur. Nil nehrinin taşması ile bu alanları hesaplamakta geometri kullanılmıştır. Daha sonrası Babil, Hint ve Çinlilerde geometri gelişime uğramıştır. Fakat, kullanılan geometri tahminler ile yürütülüyordu. Öklid’e göre, matematiğin sağlam ve mantıksal temeller üzerine oturması gerekiyordu. Bu nedenle Öklid, ölçmeler ile yetinmemiş ve bunları mantıksal olarak ispatlamıştır. Kendi okulunda binlerce talebe yetiştiren Öklid, günümüze kadar dehası ile gelmiştir. Hazır cevaplılığı ve zekası ile anlatılan Öklid’in yaşamı hakkında ki bilgiler elimizde azdır.
Ünlü Öklid aksiyomları nelerdir?
Aynı şeye eşit olan şeyler birbirine eşittir.
Eğer eşit miktarlara eşit miktarlar eklenirse elde edilenler de birbirine eşit olurlar.
Eğer eşit miktarlar eşit miktarlardan çıkarılırsa eşitlik bozulmaz.
Birbiri ile çakışan şeyler birbirine eşittir.
Bütün daima en büyüktür.
İki yol arasını birleştiren en kısa yol doğrudur. Doğru sonsuza kadar uazatılabilir.
Bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların geometrik yeri çemberdir.
Bütün dik açılar birbirine eşittir.
İki doğru bir üçüncü doğru tarafından kesilirse, içte meydana gelen iç açıların toplamının 180 dereceden küçük olduğu tarafta bu iki doğru kesişir.
Bir açı ortasından tutulursa çember çizilebilir.
Anasayfa
» Oklid Euclides
» Oklid Euclides aksiyonları
» Oklid Euclides biyografi
» Oklid Euclides buluşları
» Oklid Euclides eserleri
» Oklid Euclides hakkında
» Oklid Euclides kim
» Oklid Euclides Kimdir? Oklid Euclides Eserleri, Buluşları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder