Kabir Ziyareti "Kabir Ziyaretinin Adabı" Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar Neler? Nasıl Davranılmalı?
Kabir Ziyareti
Kabir ziyareti, ölüye dua ederek, onun için Allah'tan af dilemek ve yaşayan insanlar için de, kalpleri yumuşatmak, Allah'a yaklaştırmak, ahireti hatırlatmak ve iyi amellere sevk etmek bakımından faydalıdır. Nitekim Peygamberimiz (S.A.V.)'de "Sizden bir kimse kabirleri ziyaret etmek isterse, ziyaret etsin. Zira kabri ziyaret etmek ahireti hatırlatır." buyurmuştur.
Riyazus Salihiyn Tercümesi Cilt 2 Sahife 18 Hadis No: 583
Ziyaret Adabı
Kabir ziyaretlerinde, saygı çerçevesinde hareket edilmeli ve aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
• Kabirler çiğnenmemelidir.
• Çaput bağlanmamalıdır.
• Kurban kesilmemelidir.
• Kabir civarında namaz kılınmamalıdır.
Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar
Sünnete uygun ziyâret yapmak için abdest alınır. İki rekât namaz kılıp, sevabı meyyitin ruhuna gönderilir. Kabristana gelince, yer müsait ise, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selâm verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz. Kabirde, Bekara suresinin başı ve sonu,Yasîn-i şerif suresi,Tebâreke,Tekâsür, ihlâs-ı şerif ve Fâtiha veya bilinen sûreler okunup meyyide hediye edilir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, “Bir müminin kabrini ziyâret ederken, Allahümme innî es'elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü'azzibe hâzelmeyyit derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref' olur(kaldırılır)”
Kabristâna gelen bir kimse, ayakda, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn der. Sonra, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur. Sonra, Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî, duâsını okumalıdır.
Anasayfa
» Dua
» Dualar
» Kabir Ziyareti
» Nasıl Davranılır
» Kabir Ziyareti "Kabir Ziyaretinin Adabı" Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar Neler? Nasıl Davranılmalı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder