Dilekçe Yazılışı, Dilekçe Nasıl Yazılır?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Hayatımızın bir bölümünde mutlaka lazım olacak olan bir konu dilekçe yazmak...



Bireyin herhangi bir kuruma var olan şikayetlerini ya da isteklerini belirtebilmek adına yazmış bulunduğu yazılara dilekçe adı verilmektedir. Dilekçelere eski dönemlerde “arzuhal” ya da “istida” gibi isimler de verilmekteydi.

Dilekçelerde dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar şu maddelerle açıklanabilmektedir;


Tarih unsuru : Yazılacak bütün dilekçelere mutlaka ve mutlaka tarih unsuru eklenmelidir. Bunun nedeni talebin istendiği süreçlerde daha sonrasında değerlendirilme aşamasında bir aksaklık ve çıkmaması durumudur. Çünkü üzerinde tarih bulunmayan dilekçeler çoğunlukla daha geç değerlendirilebilmekte ve bazen de ne zaman olduğu belli olmadığından değerlendirme içerisine bile alınmamaktadır.


Başlık unsuru : Dilekçede en üst bölümde yer alması gereken başlıkta, dilekçeyi yazdığınız kurumun adı yer almalıdır. İsteğe göre bu bölümdeki kelimelerin tamamı ya da sadece baş harfleri büyük harflerle yazılabilmektedir. Daha sonra bir alt satıra geçilerek dilekçenin gönderildiği kurumun bulunduğu ilçe ve il de eklenmelidir.
dilekce-yazilirken-dikkat-edilecekler

İstek unsuru : Dilekçede dile getireceğiniz konunun metin halinde yer alan kısmıdır. Bu kısımda dilekçeyi yazmanızın nedenleri ciddi bir üslupla günlük dilden uzak bir şekilde istenirse bilgisayar ortamında istenirse de düzgün bir el yazısıyla sayfanın kenarlarından, altve üst kısmından eşit boşluklar bırakılacak halde mürekkepli kalemle yazılmalıdır. İstekler ve görüşler açık olarak dile getirildikten sonra metnin sonunda “arz ederim” tarzı istek cümlesi de eklenmelidir.


İsim – Soyisim / İmza unsuru : Dilekçede belirtilecek her şey yazıldıktan sonra sağ alt köşeye isminizi, soy isminizi okunaklı bir şekilde yazıp (bilgisayar ortamında yazdığınız dilekçelerde de isminizi eksiksiz olarak yazmanız gerekmektedir) altına da her zaman kullandığınız imzanızı atmanız gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy