Barkod, ürünlerin üzerinde dikdörtgen şeklinde birbirine paralel olarak yerleştirilmiş ince ve kalın çizgilerle aralarındaki boşluklardan oluşan, siyah renkli çubuklardan oluşan sembole verilen addır.
Ne işe yarar?
Son yıllarda pek çok alanda kullanılmakta olan barkod sayesinde, firmalar ürünlerin stok, sarış, fiyat, ağrılık gibi datalar bilgisayar ortamına kolaylıkla aktarılmakta ve çok rahat bir şekilde takip edilebilmektedir.
Barkod çizgileri neyi ifade ediyor
Barkod etiketinde bulunan çizgiler üzerinde bulunduğu ürünün referans numarasını içermektedir. Bu referans numarası ürünün bilgisayardaki kayıtlı olduğu numara olup, fiyat gibi bilgileri bilgisayardan alır. Barkodun içinde fiyat ve ürünle ilgili bilgiler bulunmaz.
Nasıl çalışır?
Barkod, barkod okuyucu ile tarandığı zaman, sinyal sisteme entegre olan bilgisayara ulaşmaktadır. Bilgisayardaki kayıttan ürünün fiyatını yazarkasaya aktarır. Ürünle ilgili fiyat değişikliği yapılacaksa, yeni bir fiyat girilecekse bunu sistemin bulunduğu bilgisayardan değiştirmek yeterlidir.
Barkod çeşitleri
Barkodlarda EAN, EAN-8, EAN-13, UPC, Code 39, Code 93, Code 128 gibi birçok çeşit bulunmaktadır. En sık kullanılan berkod çeşitleri EAN ve UPC türleridir. EAN-13 barkodu Avrupa ve Türkiye’de kullanılan bir numaralama sistemi olup, UPC ise Amerika ve Kanada’da kullanılmaktadır.
EAN-13 Barkodu
Bu barkod sistemi UPC barkod sisteminden türetilmiş olan bir numaralandırma sistemidir. UPC barkod türü yalnızca ABD ve Kanada’da kullanıldığından, uluslararası pazarlarda kullanılmamaktadır. EAN-13 barkod sisteminin adı “International Article Numbering Association” ibaresinden türemiş bir kısaltmadır. Amerika ve Kanada da EAN-13 barkod sistemini kullanmaya başlamıştır. EAN-13 barkod sistemi perakende olarak satılan ürünlerin numaralandırılmasında kullanılmakta olan bir barkod sistemidir.
EAN-13 barkodu 13 haneden oluşan bir numaralandırma dizinine sahiptir. Numaraların ilk üç hanesi ülke kodunu gösteren bölümdür. Türkiye’nin ülke kodu 869’dur ve her ülkenin kendine ait bir ülke kodu bulunmaktadır. Ülke kodundan sonra gelen 4 haneli ikinci bölüm de ürünün sahibi olan firmanın kodunu göstermektedir. Firma kodu da TOBB bünyesindeki Mal Numaralandırma Merkezinden verilmektedir. Bu bölümden sonraki 5 haneli üçüncü bölüm ise, ürünün tanımının yapıldığı mamul kodudur. Son ve dördüncü bölümdeki rakamlar ise ürünün kontrol kodu olarak kullanılır. Kontrol kodunun amacı, diğer bölümlerin hatalı okunmasını önlemek için özel bir formülle hesaplanan bir kontrol numarasıdır.
Kaynak: Barkod nedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder