Dost uğrunda ölmek kolay, fakat uğrunda ölünecek dostu bulmak zordur.
Cebimde yoktu ! Yüreğimden verdim.
Ben içeri düştüğümden beri güneşin etrafında on kere döndü Dünya.
Şimdi on yaşına bastı.Ben içeri düştüğüm sene ana rahmine düşen çocuklar.
Yeni meydanlar açılmış uzaktaki şehrimde.
Pamuk gibiydi bembeyazdı ekmek.
Yazılarım otuz-kırk dilde basılır, Türkiye'mde Türkçemle yasak!
Ve gayrisi mesela benim on sene yatmam Laf-ı güzaftır.
Nazım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala.
Umuda bin kurşun sıksada ölüm, unutma! Umuda kurşun işlemez gülüm.
Nazım Hikmet Ran, 1902 yılında Selanik’de doğmuş ve 1963 yılında Moskova’da vefat etmiştir. Anne ve baba paşa ailesi olduğundan öğrenim göreceği yıllara kadar rahat etmiş daha sonraları aile para sıkıntısı çekmeye başlamıştır.
Nazım Hikmet Ran hayatı
Heybeli ada Bahriye mektebini bitirmiş ve donanmaya katılmıştır. Sağlık sorunları nedeniyle 1920 yılında askerlikten ayrılmıştır. Bundan sonra çok iyi edebiyat eğitimi almıştır. Bolu’da öğretmenlik yapmıştır. 1921 yılında Moskova’da üniversite eğitimi almıştır. Bu yıllarda yazdığı şiirler dikkat çekmeye başlamıştır. 1924 yılında Nazım Hikmet, Türkiye’ye dönmüştür. İstanbul’da çalışmaya başlamıştır. 1925 yılında yayınladığı dergi kapatılmıştır. 1925 yılında 15 yıl hapis cezası almıştır. 1926 yılında hapis cezası afla affedilmiş fakat parti üyeliği nedeni ile 1927 yılında 3 ay hapse mahkum edilmiştir. Rusya’ya kaçmıştır. Fakat, Bakü’den yurda kaçak girerken tutuklanmış 1928 yılında serbest bırakılmıştır. 1929-36 yılları arasında gazetecilik, şiir yazımı ile uğraşmıştır. 1938 yılında tekrar tutuklanmış ve Çankırı, İstanbul ve Bursa cezaevlerinde uzun süre kalmıştır. Bu süre zarfında şiirler ve öyküler yazmıştır. Hapisten çıktıktan sonra Moskova’ya yerleşmiş ve Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır. Nazım Hikmet, 1963 yılında Moskova’da öldüğünden oraya gömülmüştür.
Nazım Hikmet Ran Kitapları
Saat 21-22 şiirleri, Dört Hapisaneden, Rubailer, Yeni Şiirler, Memleketimden İnsan Manzaraları, Kuva-i Milliye, Son Şiirleri, Yatar Bursa Kalesinde, Yeni Şiirler, Son Şiirler, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, 835 satır sayılabilir. Mektupları ; Kemal Tahir’e Mapushaneden mektuplar, Oğlun Canım Evladım Memedim, Bursa Cezaevinden Va-Nu’lara Mektuplar, Nazım ve Piraye sayılabilir.
Nazım Hikmet yazım tarzı
Nazım Hikmet, gençlik hareketlerini ve ülkücü yapısı ile şiirleri geleneksel yapısından arındırmıştır. Halk ağzı ile toplumsal konulara yaklaşmıştır. Temiz bir Türkçe ile şiir dili yaratmıştır. Sanatçı sorumluluğuna sahip olduğundan toplumsal konularda ve siyasette çok çalışmalar yapmıştır. Gelmiş geçmiş en büyük şairlerimizden kabul edilen Nazım Hikmet, şiirleri ile bir dönem kitleleri arkasından sürüklemiştir.
Anasayfa
» Nazım Hikmet Ran
» Nazım Hikmet Ran eserleri
» Nazım Hikmet Ran görüşü
» Nazım Hikmet Ran hakkında
» Nazım Hikmet Ran hayatı
» Nazım Hikmet Ran kim
» Nazım Hikmet Ran şiirleri
» Nazım Hikmet Ran Kimdir? Hayatı,Şiirleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder