Custom Search

2014-Liselere Yerleştirme Sistemi Değişiyor (Yeni)

2014-Liselere Yerleştirme Sistemi Değişiyor (Yeni)


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Milli Eğitim Bakanlığı, liselere yerleştirme sistemini değiştirecek. Amaç, sınavla öğrenci alan okullarda her yıl oluşan ve tartışmalara neden olan kontenjan açıkları sorununu çözmek.

Öncelikle sistem üzerinde çalışılması için bakanlık bünyesinde bir kurul oluşturuldu. Yeni sistem ile öğrenciler ilk tercihlerini yaptıktan sonra kesin yerleştirme yapılacak.Yani kontenjan sorunundan dolayı 2. - 3. kez tercih yapmasına gerek kalmayacak.

Liselerde boş kontenjan kalmayacak şekilde öğrencilerin yerleştirilmesi de sağlanmış olacak.

Peki yeni yerleştirme sistemi nasıl olacak? Mevcut durumda masada 2 seçenek var.

1. 25 +1 formülü

Üzerinde çalışılan formüllerde biri 25+1 modeli. Adaylar puanlarının yettiği ve okumak istediği 25 Anadolu lisesini tercih listesine yazacak. 26. Tercih ise boş bırakılacak. Eğer öğrenci 25 tercihinden birine yerleştirilmez ise, bakanlık öğrencinin puanına göre uygun okulu seçerek yerleştirilecek. Öğrenci hiçbir Anadolu lisesine yerleştirilmez ise, alternatifi meslek lisesi, imam hatip lisesi,sağlık lisesi, kız meslek lisesi ve çok programlı liseler olacak.

2. Eve yakın 3 okul tercih edilecek

Diğer bir seçenek ise "eve yakın 3 okul" formülü.

Bu sistem ile öğrencilerin, son üç tercihine evine en yakın okulu yazması ve sınavla öğrenci alan okullara yerleşemezse, taban puanlarına göre bu okullardan birine yerleşmesi planlanıyor.

Örneğin öğrenciye 15 tercih hakkı verilmesi durumunda, ilk 12 tercihine sınavla girmek istediği, son üç tercihine de evine en yakın liseleri yazacak. Eğer ilk 12 tercihinden birine yerleşemezse evine en yakın olan meslek lisesi, imam hatip ya da çok programlı Anadolu liselerinden birine yerleşecek.

Bakanlığın 2 formül üzerine de çalışmaları sürüyor. Kısa bir süre içinde sistem kesinleştirilip öğrencilere tercih kılavuzları dağıtılacak.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 11:24

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy