Custom Search

Ali Fuat Cebesoy Kimdir? Biyografisi, Hayatı

Ali Fuat Cebesoy Kimdir? Biyografisi, Hayatı


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼




1882 yılında İstanbul’da doğan Ali Fuat Cebesoy, Türk siyaset dünyasının en önemli isimlerindendir. Müşir Mehmet Ali Paşanın torunudur. Harp okulu ve peşinden Harp akademisini bitirmiştir. Ön yüzbaşı olduktan sonra Meşrutiyet’in yeniden kurulması için Rumeli’de çalışmalara katılmıştır.

Ali Fuat Cebesoy hayatı

1909-1911 yılları arasında Roma’da askeri ateşe olarak çalışmıştır. Balkan savaşı sırasında Yanya’da savunmada gösterdiği üstün yetenekleri sayesinde Yarbay olmuştur. 1915 yılında Miralay daha sonra Sina cephesinde İngilizlerle savaştıktan sonra tuğgeneral olmuştur. Kafkas ve Filistin cephelerinde savaşlara katılmıştır. Birinci Dünya Savaşında yenilmemiz neticesinde Anadolu’da kurtuluş hareketine katılmıştır. Anadolu içlerine giren Yunan askerlerine karşı kurduğu çeteler ile büyük başarılar kazanmıştır.Ali Fuat Cebesoy,  Sivas Kongresi ile 1919 yılında Kuva-i Milliye Komutanı olmuştur. 23 Nisan 1920 yılında Ankara’da milletvekili seçilmiştir. 1920 yılında Batı Cephesi komutanı olmuştur. Burada Ruslarla yapılan savaşta başarısız olmuş ve Moskova  büyükelçisi olarak görevlendirilmiştir. 1921 yılında TBMM adına Moskova Anlaşmasını imzalamıştır. 1922 yılında Türkiye’ye dönünce Millet meclisimizin ikinci başkanı olmuştur. 1923 yılında yapılan seçimlerle ikinci kez Ankara’dan milletvekili seçilmiştir. 1923 yılında Konya’da 2. Ordu Müfettişi oldu. Cumhuriyetin ilamı ile milletvekilleri ya asker ya da vekil olmaları gerekliliği yüzünden askerliği bırakarak, meclise dönmüştür. 1924 yılında Kazım Karabekir, Refet Bele, Adnan Adıvar ve Rauf Orbay ile Cumhuriyetin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet partisini kurmuştur. 1925 yılında parti kapatılmıştır ve Atatürk’e yapılan İzmir suikasti ile ilgisi olduğu nedeni ile tutuklanmıştır. Suçsuzluğu kanıtlanınca serbest kalmıştır 1933 yılında Konya’dan milletvekili olmuş ve Bayındırlık ve ulaştırma bakanlığı yapmıştır. 1950 seçimlerinde Demokrat partiden İstanbul vekili olarak seçilmiştir. 27 Mayıs ihtilali ile siyasetti bırakmıştır. 1968 yılında vefat etmiştir.

Ali Fuat Cebesoy’un eserleri ; Sınıf Arkadaşım Atatürk, Okul ve Genç Subaylık Anıları, Ali Fuat Cebesoy, 20. Kolordu, Milli Mücadele Hatıraları, Birüssebi- Gazze Meydan Muharebesi  sayılabilir.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 06:14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy