Custom Search

Leonardo Da Vinci Kimdir, Hayatı, Leonardo Da Vinci Eserleri

Leonardo Da Vinci Kimdir, Hayatı, Leonardo Da Vinci Eserleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼




Leonardo Da Vinci Kimdir, Hayatı, Leonardo Da Vinci Eserleri

Leonardo Da Vinci hayatı

Soylu bir aileden gelen babanın gayri meşru çocuğu olarak 1452 yılında İtalya’da dünyaya gelmiştir. Doğar doğmaz dedesinin yanına yollanan Da Vinci, annesini hiç görmemiştir. Babası tarafından özel eğitimler aldırılmıştır. Daha küçük yaşlarda çizim yeteneği keşfedilmiş ve değerlendirilmiştir.




Dönemin en tanınmış ressamı olan Andrea del Verrochio’nun yanına 16 yaşındayken çırak olarak verilmiştir. Verrochio’nun eğitiminde çok büyük faydası olmuştur. Felsefe, anatomi ve matematik dalında eğitim almasını sağlamıştır. 1482 yılında Floransa’yı terk etmiş ve Milano dükü Sforza’nın maiyetine alınmıştır.


Düke, köprüler, silahlar ve heykeller yapmıştır. Yaklaşık 17 yıl dükle çalışarak, tasarımlar, silahlar, binalar ve festival organizasyonları yapmıştır. 1485-90 yılları arasında, pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Bu arada, defterlere kayıt tutmaya başlamıştır. Bu defterler, bu gün özel koleksiyonlarda toplanmıştır. Bill Gates’in özel koleksiyonunda olan mekanik çizimlerini kapsayan defterlere paha biçilememektedir. 1499 yılında dükün yanından ayrılan Leonardo, 16 yıl boyunca göçebe bir hayat yaşadı ve seyahat etti.


Mona Lisa tablosu için, 1503 yılında çalışmaya başladı. Bu resmi tamamladıktan sonra hep yanında taşıdı. 1504 yılında babası ölünce Floransa’ya geri döndü. Miras için kardeşleri ile çok savaştı fakat baba mirasından bir şey alamadı. Çok sevdiği ve saygı duyduğu amcası bütün mirasını ona bıraktı. 1506 yılında, Kont Francesco Melzi ile tanıştı ve ölene kadar en iyi öğrencisi ve dostu oldu. 1513 yılında kadavralar üzerinde çalışmalara başladı. Fakat papa, bu çalışmaları yasakladı. Leonardo bu dönemde kaçak olarak çalışmalara devam etti ve insan bedeni hakkında geniş bilgiye sahip oldu.


Bugün bile yaptığı çizimler, tıp okullarında kullanılmaktadır. İlgi alanlarının fazla olması nedeni ile bu dönem aralığında pek çok eserini yarım bırakmış ve tamamlayamamıştır. 1516 yılında koruyucusu, Medici’nin ölmesi ile Kral 1. Francis’den baş ressam, mühendis ve mimar olması için özel bir davet aldı. Kraliyet sarayının yanında kendisi için hazırlanan özel bir konağa yerleşti.

Söylentilere göre, kral kendisini çok sever ve ziyaret ederek onunla sohbetler yapardı. Bu dönem içinde bir felç geçiren Leonardo, bilimsel çalışmalarına ağırlık vermiş ve pek çok tasarım yapmıştır. 1519 yılında 67 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Amboise’deki Saint Florentin Kilisesinde toprağa verilmiştir. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük araştırmacı, bilim, teknoloji, botanik ve ressamı olan Leonardo da Vinci, dünyamıza çok katkısı olan önemli bir insandır.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 11:08

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy