Custom Search

Elektrik Enerjisi Nasıl Üretilir?

Elektrik Enerjisi Nasıl Üretilir?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Günümüzde elektrik üretmede kullanılan çeşitli yöntemler mevcuttur. Kömür ve doğalgaz tarzındaki fosil yakıtların yanması neticesinde kimyasal bir enerji çıkmaktadır. Bunun yardımıyla doğal soğutucu olarak kullanılan su ısıtılarak buharlaşması sağlanmaktadır.  Nükleer santrallerde soğutucu olan suyun buharlaşması için, uranyum elementinin bölünmesi neticesinde meydana çıkan nükleer enerji kullanılır.

Ortaya çıkan buhar, türbin olarak adlandırılan aletin kanatlarına çarpar ve kanatların dönmesini sağlar. Bu türbinin uç kısmında bir jeneratör vardır. Türbin dönmeye devam ederken, jeneratörün içindeki bobinin göbeğinde bulunan mıknatısı da döndürmektedir. Bunun sonucunda jeneratörde elektrik enerjisi üretilmektedir. Oluşan bu elektrik enerjisi kablolar vasıtasıyla santralde bulunan transformatör ünitesine ulaştırılmaktadır. Transformatöre ulaşan elektrik enerjisinin voltajı 380 kw’a yükseltilmektedir.


Bu işlemlerin sonucunda, elektrik enerjisi uzak yerlere aktarılmaya hazır duruma gelmiş demektir. 380 Volta yükseltilen elektrik, üretildiği yerden aktarılmak için yüksek gerilim hatlarıyla en uzak yere kadar ulaştırılmaktadır. Bu yüksek gerilim hatları üzerinden uzak noktalara kadar ulaştırılan elektrik, dağıtımı yapılmadan önce de büyük trafo merkezlerine girmektedir. Bu trafolar gelen elektriğin voltajını evlerde kullanılabilir hale getiren voltaj indirme istasyonlarıdır. Elektrik, buralarda standart kullanıma hazır hale getirilmekte ve dağıtımı yapılmaktadır.

Elektrik, çağımızda olmazsa olmaz en önemli unsurlardan biridir. Evlerimizde ya da işyerlerimizde kullandığımız bilgisayar, buzdolabı, televizyon, aydınlatma lambaları, çamaşır ve bulaşık makineleri ile birçok ürünün çalışmasını sağlayan ana faktördür.


Yukarıda sayılan aşamalardan geçen elektrik, evlerimize veya işyerlerimize ulaştığında, elektrik sayaçlarından geçerek kullanımımıza sunulmaktadır. Doğal kaynakların, gelecek nesillere de aktarılabilmesi için, bu tür enerjilerin verimli ve tasarruflu kullanılması çok önemlidir. Çünkü elektrik üretimi sağlamak için, dünya yer altı ve yer üstü kaynakları sürekli olarak kullanılmaktadır. Bunların sınırsız olmadı düşünülerek, alternatif enerji kaynakları için oldukça fazla çalışmalar da yapılmaya devam etmektedir.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 05:28

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy