Custom Search

Deniz Suyu Neden Tuzludur? Deniz Suyunun Özellikleri

Deniz Suyu Neden Tuzludur? Deniz Suyunun Özellikleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Deniz Suyu Neden Tuzludur? Deniz Suyunun Özellikleri



Yeryüzünde, hayatın oluşumunda önemli yeri olan denizler her türlü elementi bünyesinde barındırmaktadır. Karadaki tatlı sularla deniz suyunu ayıran en önemli özellik içerdikleri tuz oranıdır. Tuzlu su, tatlı suya oranla daha yoğun olur. Deniz suyu, yüksek oranda magnezyum tuzu barındırdığından tadında acılık oluşturmaktadır.

Özellikleri

Deniz suyunun tuzluluk oranı, okyanuslarda yaklaşık olarak binde 35 dolaylarındadır. Yani, 1 kg deniz suyunda 35 gr. tuz bulunmaktadır. Bu durumun ana sebepçisi, suda yaklaşık yüzde 89 oranında bulunan klo bileşimleridir. Bunun içinde de en önemli paya sahip olan da yüzde 77,7 oranındaki sodyum klorürdür, diğer adıyla hepimizin bildiği sofra tuzudur.

Deniz suyunun içeriğinde, çözülmüş bir şekilde magnezyum klorür, potasyum klorür, magnezyum sülfat, potasyum sülfat, kalsiyum sülfat ve kalsiyum karbonat bulunmaktadır. Tüm bunlarla birlikte brom bileşikleri de deniz suyunda çözülmüş halde yer almaktadır. Bilinen 90 kadar element çözülmüş halde deniz suyunda bulunmaktadır.

Deniz suyunun tuzluluk oranları, o denize karışan tatlı suların miktarına ve buharlaşmasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Az miktarda tatlı su dökülen ve fazla miktarda buharlaşma olan denizlerde tuzluluk oranı yüzde 40’lara, buharlaşma oranı daha düşük ve fazla miktarda tatlı su dökülen bazı denizlerde bu oran yüzde 20’lerin altına inebilmektedir.

Yüksek oranlardaki tuzluluk, deniz suyunun kimyasal ve fiziksel yapılarında değişiklik yaratabilir. Bir bütünlük içindeki deniz suyu, atmosferle direkt temas halinde olduğundan, atmosferde bulunan tüm gazları içeriğinde barındırmaktadır.

Deniz suyu mavi renkte olup, bazı planktonlar ve asılı katı maddeler renginde değişim meydana getirerek yeşil ve sarı olarak görünmesine neden olabilir. Deniz sularının pH değeri 75-85 aralığındadır ve bu değerlere etki eden unsur ise Karbondioksittir. Deniz suyunu ısıtan güneş ışınları, daha fazla güneş ışınları alan ekvator bölgesindeki deniz suyunu 30 derecelere kadar çıkartabilir. Deniz suyu kutup bölgelerinde iyice soğur ve tuzluluk oranlarına bağlı olarak yaklaşık -1 ile -2 derecede donar.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 07:32

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy