Custom Search

Robert Fulton Kimdir? Eserleri, Hayatı

Robert Fulton Kimdir? Eserleri, Hayatı


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Robert Fulton Kimdir? Eserleri, Hayatı



1765 yılında Amerika’da dünyaya gelen ve İrlanda asıllı bir ailenin çocuğu olan Robert Fulton, çok iyi resim yapıyordu. Babasını küçük yaşlarda kaybedince, ilköğretimden ayrılıp, çalışma hayatına girmiştir. Zamanla Pennslyvania’da yaptığı resimler ile çok meşhur olur ve Washington’a gider.


Robert Fulton hayatı ve eserleri

Zamanla soylu kişilerin tablolarını yapan meşhur bir ressam olur. Stanhope isimli ünlü bir mücidin tablosunu yaparken kendisinin de bilime ne kadar ilgi duyduğunu keşfedip çalışmalara başlamıştır. Siper kazma makinesi, mermer kesme ve cilalama makinesi, su arkları ve köprü tasarımları yapmıştır. Özellikle ırmaklarda yürütülen gemicilik ile ilgili pek çok makalesi vardır. Fakat, İngiltere’de bu çizimler ve tasarımlar ilgi görmeyince Paris’e gitmiştir. Paris’te pek çok bilim adamı ile tanışmıştır. 1800’lü yılların başında denizaltı ve torpil tasarımları yapmaya başlamıştır. Fulton denizaltıyı yapacak ve yaklaşık 6 saat kadar deniz dibinde tutacaktır.


Bu denizaltı yaklaşık 6.5 metre uzunluğunda, içine su çekerek suya batıyordu. Hava taşıyan bir depo ise yaklaşık 6 saat kadar hava veriyordu. Bu denizaltı 7.60 metreye dalmış ismi de Neutitis’dir. Bu denizaltında olan torpil ise tayfaların ellerine alıp, karşı tarafa saplatılarak patlatılıyordu. Buna rağmen Fulton’un denizaltısı müthiş bir sansasyon yaratmıştır. İngilizler Fulton’dan denizaltı tasarımını satın almak istediklerini bildirdiler. Bundan hemen sonra 1803 yılında buharlı gemiyi Robert Livingstone’un mali yardımı ile inşa etmiştir.


20-30 metre uzunlukta, 3 metre genişliğinde olan bu gemide, 3.5 metre çapında ki çarkı ürettiği watt makinesi çeviriyordu.  Bu gemi, Seine nehrinde yaklaşık 5 km.’lik hızla dolaşmıştır. Ne yazık ki bu ürünlerin yeterli olduğuna kanaat getirilemedi ve Fulton çok uğraşmasına rağmen bu noktadan ileriye gidemedi. Fulton 1806 yılında vatanına geri döner ve gerçek bir buharlı yolcu gemisi inşa eder ve 1807 yılında Hudson nehrine indirir. Clermont ismi verilen tekne yaklaşık 40 metre uzunluğunda ve 3.80 metre genişliğindedir. Fulton bu noktadan sonra takdir toplamıştır.

Hayatı boyunca alay edilen ve yaptıkları takdir görmeyen Fulton, bir anda dünya çapında tanınır bir mucit olmuştur. Clermaont gemisi New York-Albany arasında düzenli seferler yapmaya başlamıştır. Yaklaşık 260 kilometre olan yol 32 saatte alınmıştır. Zamanla 1811 yılında 3 gemi daha eklenmiş ve Fulton-Livingstone Firması kurulmuştur.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 09:54

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy