Custom Search

Uzaya İlk Defa Kim Ne Zaman Gitti?

Uzaya İlk Defa Kim Ne Zaman Gitti?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Uzaya İlk Defa Kim Ne Zaman Gitti?


Uzay, insanoğlunun en fazla merak ettiği, her dönem en çok araştırmaya ve gözleme tabi tutulan bir amaç olmuştur. İnsanlık tarihindeki teknolojik gelişmelerin yaşanması neticesinde, uzaya insansız veya insanlı araçların gönderilmesi, uzayda yolculuk yapabilecek insan yapımı uyduların ve güçlü teleskopların geliştirilmesi uzayın derinliklerini araştırma imkanı sağladı. Bu durum 20. yüzyılın ikinci yarısında büyük bir gelişme göstermiştir.

20. yüzyılın ikinci yarısının başlarında astronomi ve fizik alanında Einstein’ın ortaya koyduğu teoriler gibi pek çok bilgi uzay hakkındaki bulguların mantıklı olarak açıklanmasını ve anlaşılmasına yardımcı oldu. Uzay ile ilgili ilk doğru ve sağlam bilgiler, 20. yüzyılın başlangıcında kuzey ülkelerinin kurduğu gözlemevleri sayesinde elde edilmiştir.

Geliştirilen büyük aynalı teleskoplar sayesinde, uzayda bulunan gök cisimlerinin hacmi ve kütlesi gibi konular incelenebilmektedir. Uygulamalı fiziğin geliştirmiş olduğu tayf analizi, uzaydan gelmekte olan ışıklar sayesinde, gökcisimlerinin hangi tür elementten oluştuğunu vermektedir. Jansky isimli bir mühendis, 1932 yılında tesadüf eseri uzaydan gelmekte olan radyo sinyallerini keşfetti. Bu radyo sinyalleri, daha sonraki dönemlerde radyoteleskop’un gelişmesine ve uzayın en derinlerini dinleme imkanı vermiş, bu radyo sinyallerinin kaynağını ve sebeplerini bulma fırsatı sağlamıştır.

İlk uzay seyahati

Almanlar, II. Dünya Savaşı yıllarında V-1 ve V-2 isimli füzeleri geliştirmiş, bu füzelerin geliştirilmesi uzayın keşfi açısından ilerideki çalışmalar için büyük bir aşama olmuştur. II. Dünya Savaşı bittikten sonra, 1947 ile 1956 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri uzayla ilgili çalışmalarına büyük bir hız kazandırdı. Birçok denemeler yapan ABD, bu süreçte hiçbir uzay aracını istediği yörüngeye oturtmayı başaramadı. Bu sırada ABD gibi uzay çalışmalarını hızlandıran Sovyetler Birliği ( SSCB ) 1957 yılında Sputnik adı verilen ilk insan yapımı uyduyu, dünya çevresindeki yörüngesine yerleştirerek ABD’yi geride bıraktı. Bu uydu sayesinde uzayla ilgili geniş bilgiler, insanların uzayda yaşayabilmeleri için koşulların ne olması gerektiği ile ilgili sonuçları sağladı. Bunun sonucunda uzay tıbbı doğmuş oldu ve gelişme gösterdi.

Uzaya ilk insan yine SSCB tarafından 1961 yılında gönderildi. Uzaya ilk çıkan insan Yuri Gagarin tarihe geçti. Daha sonraları uzayı uzaydan takip etmek ve izlemek, haberleşme ve daha farklı amaçlarla dünya çevresinde yörüngelerine pek çok uydu yerleştirildi.

1969 yılına gelindiğinde, Neil Armstrog Ay’a ayak basan ilk insan oldu ve ABD, uzay çalışmalarında en önemli ve büyük adımlardan birini atmış oldu. Uzay yarışı her geçen gün ve zamanda daha da artarak devam etmektedir.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 06:14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy