Custom Search

Solunum Yetmezliğinde İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Solunum Yetmezliğinde İlk Yardım Nasıl Yapılır?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼


Solunum Yetmezliğinde İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Solunum yetmezliği sebebiyle, 3-5 dakikadan daha uzun süre kan dolaşımının olmaması, kişinin beyninde hasar oluşturmakta ve bitkisel hayata girmesine neden olabilmektedir. Erken yaşlarda ya da çocukluk dönemlerinde solunum yetmezliği veya durması esnasında yapılan ilk yardım, ileri yaşlardaki insanlara oranla daha hızlı netice vermektedir. Bunun sebebi, çocukların oksijen yetersizliğine olan dayanımı erişkinlere göre daha fazladır. Fakat hangi yaşta olunursa olunsun, solunum yetmezliği ve durmasında erken ve hızlı yapılan bir ilk yardım hayati önem taşımaktadır.

İlk yardımda sun’i solunum teknikleri

Ağızdan yapılan sun’i solunum: Sorun yaşayan kişinin burun delikleri kapatılarak ağzı açılır, açılan ağza dışarı hava kaçmayacak şekilde ağız yoluyla üflenir. Bu her tekrarlandığında, göğsün şişmesi ve nefes alır gibi kabarması takip edilir, havanın tekrar dışarı çıkması beklenerek tekrardan yapılır. Bu uygulama hasta kendiliğinden solumaya başlayana kadar devam edilir.

Slyvaster tekniği: Solunum yetmezliği yaşayan kişinin başı geriye doğru çekilerek yan çevrilir. Dirseklerden kavranarak kolları yukarıya çekilir. Sonrasında yere doğru kollar hastanın göğsüne indirilir ve baskı uygulanır. Bu sayede, akciğerlerdeki oksijenin dışarı çıkması sağlanır.

Holger Nielsen tekniği: Solunum yetmezliği yaşayan hasta yüz üstü yatırılır ve yastık olması amacıyla iki eli başının altına konulur. Kişinin baş tarafına bir ya da iki diz birden yerleştirilerek, kürek kemiklerinin alt ucundan aşağıya her iki elin baş parmakları birbirine dokunur vaziyette ve parmaklar açık bir şekilde yerleştirilir. Bu haldeyken kollar gergin bir şekilde baskı uygulanır ve ciğerlerde olan oksijen dışarı çıkartılır. Bunun sonrasında baskı azaltılır ve hastanın dirsekleri kavranarak uygulamayı yapan kişiye doğru çekilir.

Schaffer tekniği: Solunum sorunu olan hasta yüzüstü yatırılarak tek kolu uzatılır ve başı bu kolun olduğu tarafa döndürülür. Diğer kolu da başıyla dik bir açıda uzatılır. Hastanın dizlerinin üstüne oturularak, her iki el yardımıyla göğüs kafesine baskı uygulanır. Baskı hafifletilince akciğerlere oksijen girmesi sağlanır. Solunum düzelene kadar uygulama devam ettirilir.

Eve tekniği: Solunum yetmezliği yaşayan hasta yüzüstü bir vaziyette sedyeye bağlanır, bir destek yardımıyla sedye aşağı ve yukarı doğru sallanır.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 09:46

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy