Custom Search

Harmonik Aktarma Hakkında Bilgi, Harmonik Aktarma Nedir?

Harmonik Aktarma Hakkında Bilgi, Harmonik Aktarma Nedir?


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼




Harmonik Aktarma Düzeneği, Harmonik Aktarma Nedir

Harmonik aktarma, bilinen vites düzenek­lerinden farklı bir ilke temelinde, 1950′lerde geliştirilen mekânik hız değiştirme aygıtı. Dairesel bir ayna dişli ile bunun içinde dönen ince, esnek bir dişli halkadan oluşur.
Basit bir harmonik aktarmanın başlıca üç organı çizimde gösterilmiştir. Ayna dişlinin iç bölümündeki dişler, esnek halkanın dışın­daki dişlere geçer.

 Esnek halkanın diş sayısı daha azdır ve bu nedenle etkin çapı ayna dişlininkinden daha küçüktür. Dalga ürete­ci, esnek halka içinde dönen iki makarayı birbirine bağlar; makaralar döndükçe, bastıkları bölümlerde halkanın esneyerek dişle­rinin ayna dişlinin dişlerine geçmesini sağ­lar. Ayna dişli sabitken, motordan gelen dönme hareketini aktarma düzeneğine ile­ten dalga üreteci saat yönünde döndü­ğünde, hareketi çıkış miline ileten esnek halka ayna dişinin içinde saatin tersi yönün­de ve çok daha düşük bir hızla döner.


Giriş hızının çıkış hızına oranı ayna dişlide­ki diş sayısı ile esnek halkanın diş sayısı arasındaki farka bağlıdır. Yüksek oranlı klasik vites düzeneklerinden daha hafif, daha küçük ve daha verimli olan tek kademeli harmonik aktarmalarda 320′ye 1 gibi yüksek hız oranlan elde edilebilir; çok kademeli bileşik harmonik aktarmalarda bu oran 1.000.000′a 1 gibi yüksek düzeylere ulaşır.

 Harmonik aktarmalarda ayna dişli, esnek halka ya da dalga üretecinden biri sabit tutulurken, öteki organlar giriş ve çıkış elemanı olarak kullanılabilir.
Harmonik aktarmanın başlıca üstünlükle­rinden biri, hareketi kapalı bölmelerin için­den iletebilmesidir. Esnek halkanın dişleri uzun, sıkıca kapatılmış, uzun bir esnek borunun merkezine yerleştirilebilir.

Böyle­ce borunun içinde dönen dalga üreteci, esnek halkayı biçimlendirerek çevresindeki ayna dişlinin yavaş bir hızla dönmesini sağlar. Vida sisteminden yararlanarak dön­me hareketim doğrusal harekete çeviren harmonik aktarmalar ise nükleer reaktör­lerde kullanılır; bu düzeneğin yardımıyla, hava geçirmez biçimde sıkıca kapatılmış boruların içine yerleştirilen kontrol çubuk­ları, reaktör başlığının içinde, mekanik bir değme olmaksızın hareket ettirilebilir. Oto­matik kasa makineleri ve döner televizyon antenleri gibi basit donanımlardan son dere­ce gelişkin uzay sistemlerine kadar bir dizi alanda harmonik aktarmalardan yararla­nılır.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 09:27

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy