Custom Search

Koca Yusuf Kimdir? Hayatı, Resimleri

Koca Yusuf Kimdir? Hayatı, Resimleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Koca Yusuf Kimdir? Hayatı, Resimleri





Koca Yusuf, kesin tarih tam olarak bilinmese de 1857 yılında Bulgaristan Şumnu’da dünyaya gelmiştir. Grekoromen güreş yapan ve mindere çıkan ilk Türk pehlivan güreşçisidir. !885 tarihinde Kırkpınar başpehlivanı olmuştur. 1894 tarihinden itibaren de Avrupa ve Amerika’da döneminin en ünlü güreşçileri ile güreşmiş bir sporcudur. Koca Yusuf Lakabından da anlaşılacağı gibi, 1.88 metre boyunda ve 144 kilo ağırlığındaydı. Amerika’da güreşler yaptıktan sonra dönüş yolunda Atlantik Okyanusundaki gemi kazasında 1898 yılında hayatını kaybetti.

Hayatı

Güreşin efsane olmuş isimlerinden biri olan Koca Yusuf, koca lakabını iri gövdesi, gücü, güreşteki becerisi ve ahlakı ile almıştır. Dünya çapında korkunç Türk olarak ünlenmişti. İlk güreş hocaları babası ve dedesi olan Yusuf’un çocukluğu, milliyetçiliğin tavan yaptığı dönemlerde Bulgarların Türk köylerini bastığı bir ortamda geçmiştir. Yusuf, dönemin en ünlü pehlivanları olan Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirilmiştir. Sultan Abdulaziz’in başpehlivanı olan, Kırkpınar’da 26 yıl sürekli başpehlivan olan Kel Aliço ile güreşmiş ve berabere kalmıştır. Bu karşılaşmadan sonra Başpehlivan unvanını almış oldu. O dönemin diğer en önemli pehlivanı Adalı Halil’i de iki defa üst üste mağlup etti. Birçok pehlivan da onun kendilerine göre daha üstün bir pehlivan olduğunu kabul ettiler.

Bir süre sonra Fransız güreşçi Joseph Doublier’le tanıştı ve Fransa’da güreşme teklifi aldı. Edmond Desbonnet’in Güreşin Kralları isimli 1910 tarihli kitabında anlattığına göre, Joseph Doublier 1894 yılında Rakibi olan Sabes’e yenilince, onu yenebilecek bir güreşçi aramak için Türkiye’ye gelmiş. Beraberinde Filibeli Osman, Filiz Nurullah ve Yusuf İsmail’i Fransa’ya götürmüştür. Yusuf, Fransa’da minder güreşini kurallarını öğrendi ve ilk maçını Doublier’i yenen Sabes’le yaparak onu yendi. Yusuf, Fransa’da üç yıl kadar kaldı. Bu dönemde Avrupa’nın önemli güreşçilerini bir bir yendi ve rakip bulamaz duruma geldi. Paris’te Hergeleci Mahmut Pehlivanla bir sirkte güreş yaparlarken, ancak polisin müdahale etmesiyle durdurulabilen güreş, o güne kadar bilinen en acımasız mücadelesi olaral bilinir.

Avrupa’daki başarısı nedeniyle Yusuf Amerika’ya davet edildi. Amerika’da toplam 33 güreş müsabakası yaparak hepsinden galip ayrıldı ve sonunda Şikago’da dünya şampiyonu oldu. Sonrasında Türkiye’ye dönmeye kara verdi. Türkiye’ye dönemk için 21 Mayıs 1898’de Fransa bandıralı La Bourgogne transatlantiğine bindi. + Temmuz sabahı gemi New York’un kuzeybatısında bulunan Sable adasının 60 mil açığında, İngiltere bandıralı bir şileple çarpışarak battı. Koca Yusuf da hayatını kaybeden yolcular arasındaydı.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 05:09

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy