Custom Search

Lokomotif İcadı, Kim Buldu, Lokomotif Resimleri

Lokomotif İcadı, Kim Buldu, Lokomotif Resimleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Lokomotif icadı,Hakkında,Resimleri




Tames Watt buhar makinesi icat ettikten sonra, gemiler dahil buharlı sisteme geçmiştir. İngiliz mucit Richard Trevithick, 1804 yılında raylar üstünde ilerleyen bir araç geliştirmiştir. Bu araç, üzerine çok yük bindiğinde devrilme tehlikesi yaşarken, çok da yavaş hareket ediyordu. Fakat, lokomotifin ilk çalışmaları başlamıştı.


Trevithick’in yaptığı buharlı aracı inceleyen George Stephenson, bu aracı iyice inceleyerek 20 yıllık bir çalışma ile lokomotifi yapmayı başarmıştır. İlk lokomotif, içinde 600 yolcu olan 8 vagonu rahatlıkla çekebilmektedir. Hızı ise saatte 15 km. kadardır. Liverpol ve Manchester şehirleri arasında döşenen 57 km. uzunluğunda demiryolu üstünde 1825 yılında ilk hareket yapılmıştır. Böylece buharlı makineler demiryollarında kullanılmaya başlanmıştır. Stephenson lokomotifleri geliştirmeye uzun yıllar devam etti. Bu arada Amerika’dan pek çok iş adamı lokomotife ilgi duymaya başladı ve Stephenson onlara lokomotif ve vagon satmaya başladı. İhtiyacı karşılayamadığı noktada Amerika kendi lokomotif ve vagonlarını yapmaya başlamıştır. Amerikalı bir iş adamı, Pullmann trenlere yataklı vagon ve restoran ekleyerek son noktaya getirdi. Zamanla buharlı lokomotifler yerini dizel motorlara bıraktı. Stephenson 20’li yaşlarda okumayı öğrenmiştir. Dışarıdan okumaya olan merakı sayesinde kısa zamanda çalıştığı madende mühendis gibi çalışmaya başlamıştır. 1814 yılında ilk lokomotifi icat eden Stephenson, 4 adet tekerleği olan yatay bir silindir üzerinde cihazı çalıştırmıştır. Yaklaşık 2 yıl içinde bu prototip gelişmiştir. Silindirden çıkan buhar bir bacaya bağlanmış ve tekerlerin düzenli gitmesi için birleştirici bir mil kullanılmıştır.

1817 yılında geliştirilen modelde, 70-80 ton yükle 10 km. hıza ulaşan ilk lokomotif yapılmıştı. 1822 yılında çalıştığı madenden ayrılarak Newcastle’da ilk fabrikasını açtı. 1825 yılında Newcastle’ın güneyinde 40 km. kadar uzakta olan Stockton arasında çalışacak ilk lokomotif siparişini aldı. 90 ton yük ile saatte 20 km. hız ile giden ve insanları taşıyan ilk vagonlu lokomotifdir. Lokomotifin icat olunmasıyla birlikte demir yollarına çok daha fazla önem verilmiştir. Eskiden çok yavaş olan atlı arabalar yerine lokomotif büyük bir devrim yaratmıştır. Özellikle Amerika baştan başa demir yolları ile donatılmış ve gelişme daha hızlı olmuştur.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 07:22

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy