Custom Search

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Hangileri? Nesli Tükenen Hayvanlar

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Hangileri? Nesli Tükenen Hayvanlar


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Hangileri? Nesli Tükenen Hayvanlar


Bir hayvan türünün tükenmekte olması, sayılarının giderek azalması ve doğal ortamlarında onları tehdit eden faktörler ortadan kaldırılmadığı taktirde, yok olacakları anlamına gelmektedir. UCN yani Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin iki yılda bir yenilediği kırmızı listede yer almaktadırlar. Kırmızı listeye giren hayvan türü demek, 50’den az bir miktarda kalmış demektir. Diğer bir liste de, hassas türleri ifade eden listedir. Bu kategoride yetişkin popülasyonunun 1000 adetten az olmasıdır.

2006 yılında UCN’nin yayınladığı raporda, insanların sebep olduğu 784 adet tür dünya üzerinden bütünüyle yok olmuş, 16.119 hayvan türünün de yok olmak üzere olduğu gösterilmiştir. Bir canlı türünün soyunun tükenmesi, tamamen doğal yaşamın bir parçasıdır. Şu anda dünya üzerindeki canlıların sayısı, bugüne kadar yaşamış olan tüm canlıların yüzde 5’i kadar olduğu düşünülmektedir.

Neslin tükenmesine yol açan nedenler

Uzmanlar, kıtalarda olan doğal yaşam alanlarının insanlar tarafından çitler, asfalt, çiftlikler ve şehirlerle bölünerek kopuk yaşam alanlarına dönüştüğünü söylüyorlar. Doğal yaşam alanlarının ortadan kalkması, iklim değişikliği, avlanma ve kirlenme birçok canlının soylarının tükenmesindeki etkenlerden diğerleridir. Doğal yaşam konusunda bilinçli bir koruma ve çalışma olmazsa, doğal hayat mutlaka bir gün sona erecek.

Doğal yaşamın korunması

Birçok canlının korunmaya ihtiyacı vardır. Ne yazık ki hiçbir yasak dinlenmiyor ve sürekli olarak katlediliyor. İnsanlar, hayvanların ve diğer canlıların yaşam alanlarını farkında olarak ya da olmayarak, kendi çıkarları açısından yok ediyorlar. Bunu yaparken, aslında kendi yaşamlarını ve gelecek nesillerin yaşamlarını tehlikeye atıyorlar. Doğanın kendine göre bir dengesi bulunmaktadır ve bu dengeyi kendi kendine devam ettirmektedir. Dışarıdan yapılan müdahaleler bu dengelerin alt üst olmasına ve yok olmasına zemin hazırlamaktadır.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 06:26

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy