Custom Search

Parfüm Tarihi, Parfümün İcadı, Hakkında Bilgi

Parfüm Tarihi, Parfümün İcadı, Hakkında Bilgi


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Parfüm Tarihi, Parfümün İcadı, Hakkında Bilgi




Çok eski antik dönemlerde, kokulu bitkiler yakılarak ve ezilerek kokuları dinsel törenlerde kullanılırdı. Bu kokuların havada mesaj taşıdığına inanılırdı. Mısırda yapılan arkeolojik kazılarda bulunan bazı şişeler açıldığında, halen çok güzel koktukları da bilinen bir gerçektir. Bu bize, yüzyıllar önce insanların bitki yağlarını çıkararak güzel kokular yaptığını göstermektedir.

Avrupa’da Rönesans’a kadar koku üretimi durmuştur. Esans yağlarının kullanımı ve baharatların koku üretimine katılması da bu yıllara rastlamaktadır. İlk parfüm üretenler, meyve kokularını, gül ve farklı çiçek yapraklarını hayvansal sabitleyiciler ile kullanmayı öğrenmişlerdir. İçine alkol katılan ilk parfüm, 1370 yılında Macar kraliçesi için yapılmıştır.

1533 yılında İtalyan Catherina, Fransız kral 2. Henry ile evlenmek için ülkesinden Fransa’ya gelince, parfüm kullanımı artmıştır. Çünkü yeni kraliçe, parfüm imal ettiren ve bu konuyu çok iyi bilen bir insandı. O dönemde, kanalizasyon ve tuvalet alışkanlığı olmayan Fransa’da, parfümlü eldivenler yapılıyordu. Böylece kötü kokudan kurtulmak için, bu eldivenler ile soylular burunlarını tıkarlardı.

 Zamanla, kraliçenin de desteğini alan bu üreticiler parfüm üretmeye başlamıştır. Daha sonraları, Fransa kralı 14. Louis parfüm kralı olarak anılmaya başlamıştır. Öyle ki, yanında olan kişilerin bile her gün farklı parfüm kokmasını isteyen kral için çok özel parfümler yapılmaktaydı.

Bu gün kullandığımız modern parfümler ise, 1806’da Jean Maria Farina tarafından Cologna pazarlanması ile başlanmıştır. Cologna yani kolonya Alman kaynaklı alkol, su, portakal, limon ve bergamut ile oluşan bir koku idi. Bu alkol içeren koku, çok hoş bir limon kokusu ve hızlı uçması nedeni ile kuruyordu. Böylece günümüzün parfümleri üretilmeye başlanmıştır.

Ülkemizde Osmanlı imparatorluğu zamanında, Topkapı sarayının bahçesinde bir gül bahçesi kurulmuş ve gül yapraklarından, misk ve amber ile parfümler yaratılmıştır. Bu konuda, sarayda çalışan bir parfümcü grubu olduğu bilinmektedir. İran’dan ve Suriye gibi ülkelerden gelen özel baharatlar ve yağlar ile yapılan, özel kremler ve parfümler sıklıkla kullanılmaktaydı.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 11:23

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy