Custom Search

Michael Faraday Kimdir? Biyografisi, Eserleri, Resimleri

Michael Faraday Kimdir? Biyografisi, Eserleri, Resimleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Michael Faraday Kimdir? Biyografisi, Eserleri, Resimleri



Michael Faraday, ünlü İngiliz fizik ve kimya bilginidir. Elektromagnetik endüksiyonu, elektroliz kanunları ve ışık ile manyetizma arasında olan temel bağlantıları bulan kişidir. Yaptığı bu keşifler sayesinde, modern anlamdaki elektromagnetik alanlar teorisini oluşturan kavramların esas temellerini atmıştır. Günümüzde tüm elektrik motorları ve dinamolar bu esaslardan faydalanılarak üretilmektedir. Faraday, elektrik çağının başlamasına imkan sağlayan en ünlü bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir.


Hayatı

Michael Faraday, 1791 yılında Londra’nın Newington kasabasında dünyaya geldi. Tüm eğitimi, bağlı oldukları kilisenin Pazar okulunda öğrendiği okuma, yazma ve biraz hesap bilgisinden ibaretti. Küçük yaşlarında gazete dağıtıcılığı da yapan Faraday, 14 yaşındayken bir kitapçıda ciltçi çırağı olarak çalışmaya başladı. Burada çalışırken bilimle ilgili birçok kitap okuma şansını yakaladı. Elektrikle özel olarak ilgilenmeye başladı. Eski şişe ve hurdalardan yaptığı basit bir elektrostatik üreteçten faydalanarak bazı denemeler yapmaya başladı. Londra’da Kraliyet Enstitüsünde ünlü fizikçi Sir Humphrey Davy’nin verdiği kimya konferanslarına bir bilet bulması, Faraday’ın hayatını kökten değiştirdi. Belli bir süre sonra Davy’nin laboratuarında yardımcı eleman olarak işe girmeyi başardı. 1820 yılına kadar ünlü fizikçi Davy’nin yanında çalışmaya devam etti.

1821 yılına gelindiğinde Faraday, çalışmaları sonucunda elektromagnetik rotasyonu keşfetmiştir. Daha sonraki yıllarda, Faraday’ın ünü giderek geniş bir çevreye yayılmıştır. 1823 yılında da klorin’i sıvılaştırmayı başarmıştır. Bu elde ettiği başarı nedeniyle, hocası Humphrey Davy onu kıskanarak, Royal Society bilim kuruluna seçilmesine engel olmaya çalışmıştır. Buna rağmen 1824 yılında bilim kuruluna seçildi. Sonraki yıllarda Faraday, bilim alanında çalışmalarına hız verdi ve ona asıl ünü sağlayan önemli keşiflerini geliştirdi. Michael Faraday, kendisine Kraliçe Victoria tarafından hediye edilen Hampton Court yakınlarında bulunan evinde 1867 yılında hayata veda etti.

Eserleri

Michael Faraday’ın en önemli eserleri olarak; Experimental Researches in Chemistry and Physics (Kimya ve Fizik Üzerine Deneysel Araştırmalar),

Experimental Researches in Electricity (Elektrik Üzerine Deneysel Araştırmalar),

On The Various Forces In Nature (Tabiattaki Çeşitli Kuvvetler Üzerine) sayılabilir.




"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 05:04

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy