Custom Search

Elektrik Süpürgesi Nasıl Bulundu? Elektrikli Süpürge İcadı

Elektrik Süpürgesi Nasıl Bulundu? Elektrikli Süpürge İcadı


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Elektrikli süpürge icadı,Bulunuşu Hakkında;

19. yüzyılda evlerde temizlik çok zor ve zahmetli bir işti. Evde olan tozları önlemek amaçlı ev komple silinir, halılar yıkanırdı. Çalı süpürgeleri temizliğin başlıca aletleriydi. Toz kalkmasın diye önce ıslatılan ve daha sonra yerleri süpüren insanların temizliği ne yazık ki tam olamıyordu. Bu nedenle halılar, eşyalar zarar görmekte ve kadınların işi çok zor olmaktaydı.


İngiltere’de sanayi devriminin olması ve pek çok icadın yapılması 1800’lü yılların sonlarına denk gelmektedir. İngiliz Hubert Booth, yakıt ile çalışan süpürgeyi icat etmiştir. Böylece elektrikli süpürgenin temelleri atılmış oldu. Booth’un yaptığı bu alet, çok büyük ebatlarda olduğundan atlı arabalarla taşınır, evlere hortumlar uzatılarak temizlik yapılırdı. Bu icat o kadar beğenilmiş ve kolaylık getirmiştir. Booth, talebe yetişemediğinden 1901 yılında British Vacuum Company isimli bir şirket kurarak ilk elektrikli süpürge imalatı yapılmıştır. Booth’un süpürgesi 1902 yılında İngiltere kralı 7. Edward’ın taç giyme töreninde tanınmıştır

.Kralın taç giyme töreni için hazırlanan halıların üstündeki kirler ve tozları temizlemek için Booth’dan yardım istenmiştir. Booth arabası ile gelip, dev hortumlar ile burayı temizlemiştir. Buckingham sarayında bir gösteri düzenlenmesi istenince, Booth bunu yaparak bir tane Buckingham ve Windsor şatosuna iki tane süpürge satılmış oldu. Kraliyet ailesine satılan iki süpürgeden sonra, tüm asiller arasında bir gösteriş ve güç haline gelen süpürgelerin satışı artmıştır. Hatta, süpürge ile temizlik yapmak bir şölen ve gösteriye dönmüştür. Şeffaf boruların takıldığı aletler ile ne kadar çok pisliğin çekildiği uzun süre seyredilmiştir.

İngiltere’de, 1908 yılında Murray Spangler isimli İngiliz mucit, hafif bir süpürge tasarlamıştır ve patent almıştır. Fakat, parası olmadığından bu süpürge modeli William Hoover tarafından üretilmiş ve satışa başlamıştır.İlk süpürgeler 70 dolardan satışa çıkmış talebin yoğunluğundan Hoover Kanada’da bir fabrika daha açmıştır.  Süpürgelerin gelişimi günümüzde de aynı hızla ilerlemektedir. Toz torbalı, torbasız, yıkma yapabilen, buhar veren gibi yüzlerce çeşit ve çekiş gücüne sahiptirler. Bugünkü gelişimi eski dönemlerle kıyaslarsak, Hooverin üretip piyasaya sunduğu ile karşılaşsa bile çok büyük farklar vardır.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 07:12

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy