Custom Search

Ahmet Kutsi Tecer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Resimleri

Ahmet Kutsi Tecer Kimdir, Hayatı, Eserleri, Resimleri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



Ahmet Kutsi Tecer, 1901 yılında Kudüs’te doğmuştur. Babasının memuriyeti nedeni ile Kudüs’te doğduğundan ismine Kutsi eklenmiştir. Kudüs’te bir Fransız okulunda öğrenimine başlamıştır. Babasının Kırklareli’ne tayin olması ile ota okulu orada, lise öğrenimini İstanbul Kadıköy’de tamamlamıştır.


Amet Kutsi Tecer hayatı

Ahmet Kutsi, lise sonrası halkalı yüksek Ziraat okuluna girmiştir. Bu okulu bitirdikten sonra 2 yıl İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü okumuştur. 1925 yılında Bursla felsefe eğitimi için Paris Sorbonne Üniversitesine gitmiştir. 1930 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü’ne Edebiyat Öğretmeni olarak başlamıştır. Ahmet Kutsi, Sivas’a Milli Eğitim müdürü olmuştur. Aşık geleneğinin en canlı olduğu zamanlarda Sivas’ta olmak Ahmet Kutsi için çok önemli olmuştur. Ve çalışmalarında ki yön bu şehirde çıkmıştır. 1931 yılında Halk Şairlerini Koruma Derneğini kurarak, Halk müziğinin tanınmasın da, bu müziğin radyolara girerek popüler olmasına en büyük desteği vermiştir. 1934 yılında yüksek öğrenim genel Müdürü olarak yaklaşık 7 yıl kadar bu görevi sürdürmüştür. 1942 yılında Adana millet vekili olmuştur. 1948 yılında devlet Konservatuarı, 1949 yılında Paris Kültür Ateşeliğine atandı. 1957 yılında Güzel Sanatlar Akademisinde ders verdi. 1966 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü öğretmeniyken emekli oldu. 1967 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri, Zincirlikuyu mezarlığındadır.

Ahmet Kutsi Tecer, yazım tarzı ve şekli

Ahmet Kutsi Tecer, Necip fazıl, Ahmet Hamdi ve Ahmet Muhip kuşağında eserler vermiştir. Aşk, ölüm, acı çekmek konularında şiire başlayıp daha sonra memleket sevgisi ve Anadolu temalı yazmıştır. Halkın günlük konuşma dilinde ve teşbihsiz, kendi tarzında yapmacıksız yazmıştır.Bu nedenle de Orhan Veli’den önce sadeleşmiş bir yazım stilini geliştiren en önemli isimlerdendir.  Ahmet Kutsi yurt dışında Tiyatro’dan çok etkilenmiş ve ülkemizde bu konuda eserler vermiştir. Yalnız bu konuda çalışmalarında Anadolu kültürünü işlemiştir. Folklor ve aşık edebiyatının yayılması için çaba harcayan Ahmet Kutsi, büyük emekler harcamıştır. Müzelerde ve eski yazmalarda, vesikalarda, minyatürlerde köşeye atılmış ve bulunamayan belgeleri ortaya çıkararak Yunus Emre ve Karacaoğlan’ın hayatına ışık tutmuştur. Tiyatro eserleri ; Yazılan Bozulmadan, Köşebaşı, Bir Pazar Günü, Köroğlu. İnceleme; Köylü temsilleri Şiir ; Şiirler, Tüm Şiirleri olarak sayılabilir.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 07:09

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy