Custom Search

Galata Kulesi Tarihi, Galata Kulesi Resimleri, Galata Kulesi Şiiri

Galata Kulesi Tarihi, Galata Kulesi Resimleri, Galata Kulesi Şiiri


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼




İstanbul deyince aklıma kuleler gelir
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır
Ama şu Kızkulesinin aklı olsa
Galata kulesine varır
Bir sürü çocukları olur… :)



Galata semtinde bulunan kule, 528 yılında Bizans imparatoru Anastasius tarafından fener olarak yapılmıştır. Pek çok hasar ve yıkım görse de hangi devlet yönetimindeyse tamir ettirilmiş ve revize edilmiştir. Hazarfen Ahmet Çelebi’nin bu Galata kulesinden havalandığı söylenmektedir.




Cenevizliler, Haçlı Seferlerinde yıkılan kuleyi onarıp, İsa kulesi demişlerdir. 1509 yılında İstanbul depreminde hasar gören kule, Mimar Sinan’ın öğrencisi mimar Hayrettin tarafından onarılmıştır. Osmanlı zamanında üstüne kat atılarak yükseltilmiştir.



Padişahlar zamanında, farklı amaçlar için kullanılmıştır. Kanuni zamanı hapishane, 3. Murat zamanında gözlem evi olarak kullanılmıştır. O dönem şehrin en yüksek binası olduğundan yangın kulesi olmuştur.


Galata kulesi, 69.90 metredir. Çapı 9 metredir. İnşaatında işlenmiş taşlar kullanılmıştır. Ünlü yazar Ümit Yaşar Oğuzcan’ın oğlu 15 yaşında bu kuleden atlayarak intihar etmiştir. Ünlü şair, Galata Kulesi isimli eseri bunun üzerine yazmıştır. Son düzenlemeler ile Galata Kulesi bu günkü halini 1970 yılında almıştır.



Galata Kulesi bugün, turizm açısından çok önemlidir çünkü panaromik bir İstanbul manzarası vermektedir. İçinde bir restoranı vardır. Bugün pek çok sanatsal faaliyet, sergi kulede yapılmaktadır. İstanbul’un en eski semti olan Galata bu yönü ile bir değerdir.


"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 14:34

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy