Custom Search

SSK ve Bağ-Kur’lularda Çeyiz Parası Alma Şartları

SSK ve Bağ-Kur’lularda Çeyiz Parası Alma Şartları


"Sponsorlu Bağlantılar"


▼ İçerik ▼



1 Ekim 2008′den önce SSK’lılar çeyiz parasını (evlenme yardımı) 506 sayılı Kanun’un ek 12. maddesindeki hükümlere göre almaktaydılar. 506 sayılı Kanun’un çeyiz parasıyla ilgili hükümlerini düzenleyen ek 12. maddesi; “Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir. İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez.” şeklindeydi.

Kanun metnindeki hükümlerden de görüleceği üzere, SSK’dan çeyiz parasını yalnızca SSK’lı müteveffa ana veya babası üzerinden gelir ya da yetim aylığı alırken, evlenmeleri nedeniyle gelir ve aylıkları kesilmek zorunda olan kız çocukları alabilmekteydi. SSK’daki çeyiz parası tutarı, gelir/yetim aylığı alan kız çocuğunun aylık miktarının 24 katı olup, çeyiz parasını alıp ta 24 aydan önce evliliği son bulan kız çocuklarına 24 aylık süre dolmadan yeniden gelir veya aylık bağlanmamaktaydı.

1 Ekim 2008′den önce Bağ-Kurlulara ise, çeyiz parası adı altında herhangi bir sosyal güvenlik yardımı yapılmamaktaydı. Bu tarihten sonra Bağ-Kur’lulara da çeyiz parası ödenmeye başlanmıştır.

1 Ekim 2008′den önce Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocuğu 1 Ekim 2008′den sonra evlenirse bu kız çocuğuna da çeyiz parası verilebilir mi?

SGK’nın 2008/96 sayılı Genelgesi’nde; “Bağ-Kur sigortalılarından ölüm tarihi 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden (1 Ekim 2008) önce olanların hak sahibi kız çocuklarının Kanun’un yürürlük tarihinden sonra evlenmeleri halinde, bunlara da Kanun’un 37. maddesi uyarınca evlenme ödeneği verilecektir.” hükmü gereğince, soruda belirtilen durumdaki Bağ-Kurlunun kız çocuğuna da çeyiz parası verilecektir.

"Sponsorlu Bağlantılar"

Ekleyen: alkmaar, Saat: 08:42

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arama Yap!

Custom Search

Blog Arşivi

Copyright © 2015 Diapason Tasarım: Kaizen Template
Geliştiren: Bf Legacy