"Sponsorlu Bağlantılar"
▼ İçerik ▼
BÜYÜKADA
Ada’nın büyüklüğü topu topu 5.4 km2. Dillere destan köşkleriyle, plajları, çam ormanlarıyla şimdiye kadar sayısız filme, şiire, kitaba konu olmuş.
700 yıl süren Bizans döneminde hapishane ve manastırlarıyla tanınmış. Zamanında birçok önemli şahsiyet, din adamı, taht kavgaları, ya da tabir tam yerinde “Bizanz oyunları” osnucunda Büyükada’ya sürgüne gönderildi. İstanbul’un fethi sırasında en uzun süre direnen ada oldu. Büyükada’nın Bizans dönemindeki ismi “Karia” idi. Daha sonraları “Prinkipio” adını aldı. Adalar Belediyesi, 1861 yılında Sultan Abdülaziz döneminde kuruldu. İstanbul’un ilk belediyelerinden biriydi. Adalar Belediyesi’nin merkezi Büyükada, 1894 depreminde ve 1900’lü yılların başlarındaki iki büyük yangınla çok kan kaybetti.
1940’lar, Ada’ya yazlığa gitmek modasının başladığı zamanlar. Önceleri sadece gayrimüslim Türkler giderken, zamanla Müslüman asilzadeler de bu modaya uymaya başladılar. 1984’te SİT bölgesi ilan edildi, buna rağmen zaman zaman göze çarpan kötü apartmanlara kimse engel olamadı. Büyükada’da, özellikle ilkbahar zamanı gidenler kendini kaybeder. Mimozalar, manolyalar, hele hele erguvanlarla bir süslenir, bir güzelleşir ki büyülü hava herkesi sarıp sarmalar.
At nalları arka fonda müik yapar. Her ruh halinde, her havada, her mevsimde başka hikayeler anlatır. Yıllardır İstanbul’a inmemiş yaşlılar. Ada stilini sevdikleri için burayı tercih eden yabancılar, büyük acılarını kalplerine gömüp keşmekeş İstanbul’u terk edenleri tanıdım. Ermeni faytoncuyla ahbaplık ettim. Büyükada’yı kendine ev yapmış Kürt garsonlarla konuştum. Severek, koruyarak, sakınarak gezmek isterim hep. Adalar’da bu his iyice belirginleşir içimde. Bu mücevher gibi bölgeyi sarıp sarmalamak, her tür vulgar davranıştan, kötü sözden, sevgi içermeyen bakıştan korumak için çabalarım. Yerden çöp toplarım, sokakta yanımdan geçenlere selam verir, ağaçları okşarım.
Ne yapılır?
* İlk yapılacak şey; tüm Büyükada’yı yürümek. Alışık değilseniz olduğu kadar... Araba trafiği olmaışı kadar güzel bir duygu yok.
* Dil Burnu ve Yörük Ali Plajı, çok güzel bir yürüyüş noktaları.
* Bisikletsiz bir Ada yolculuğu düşünülemez. Mutlaka kiralayın. Yalnız dikkat, alışkın olmayanlar en fazla onbeş dakika dayanabiliyorlar. Bir de iyi süremiyenler için özellikle yaz aylarındaki fayton trafiği tehlikeli olabiliyor.
* Yıkık dökük Rum Yetimhanesi’ne hâlâ el atılmıyor. Harika bir orman içinde, muhteşem bir ahşap yapı.
+ Çok sayıda güzel konak var; ama Con Paşa ve İzzet Paşa konaklarının ayrı bir havası var. Saatlerce hayal kurup onlarca fotoğraf çekebilirsiniz.
* Zamanının en şaşaalı otellerinden biri olan Hotel Splendid’e uğrayıp bir kahve içmeden dönmeyin.
* Ama ben sahildeki çay bahçelerini de çok severim. Gerçi Lunapark Kahvesi’ne de girmeden olmaz.
* Aya Yorgi Büyükada’nın simgesi. Tepeye kadar yürüyün, yol boyunca taş üstüne taş koymak, iplikler ve çaputları ağaçlara bağlamak gibi her türlü saçma inanıştan uzak durun.
* Geçtiğimiz yıllarda açılan Adalar Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin. Adalar’a ait geleneksel objeler, hazin güç öyküleri, Heybeliada Sanatoryumu’na ait belgeler ve Adalar’ın yakın dönem geçmişi...
* Ada demek, biraz da kedi demek. Kedi severseniz, cennettesiniz. Bazıları inanın poz veriyorlar, abartmıyorum!
* Gece hayatı hiç fena değil, konserler, dinletiler, bazen oyunlar bile sahneleniyor. İlanlarla nasılsa birbirinden haberdar olacaksınız. Yalnız tadı damağımda kalan bir Ada gecesi eğlencesinden bahsetmeden edemeyeceğim. Eski usul yazlık sinema. Müthiş bir keyif.
Ne yenir?
Sahildeki balık lokantaları ve eşsiz manzaraları harika. By Şükrü, deniz levreği 75 lira (Tel: 0216 382 12 45)
Façyo, fiyatlar güne göre değişiyor. Uzak köşedeki
Prinkipo ve sahibi Fıstık Ahmet Ada’nın klasikleri. Öğle yemeği için Köfte&Piyaz’ı öneririm. Köfte 10 lira, piyaz 5 lira. Ama Dolce de artık Ada kültürüne iyice hükmetmiş olan bir pastane. Tuzluları da tatlıları da nefis. Bir de dondurma yemeden dönmeyin. Ana cadde boyunca göreceksiniz. Maraş usulü yapanlar da, Roma dondurması da mevcut.
Nerede kalınır?
Son yıllarda çok otel açıldı dönebelir. Ben Büyükada’da konaklamayı çok severim. Splendid, (Hafta içi ada tarafı kahvaltı dahil 100 Dolar, hafta sonu 115 Dolar. Deniz tarafı hafta içi ve hafta sonu kahvaltı dahil 130 Dolar
Büyükada Prenses, (Hafta içi 150-200, hafta sonu 200-250. Tel: 0216 382 62 25)
Aya Nikola, (Nisan ayına kadar kapalı, bilginiz olsun.) ve şimdi adını sayamayacağım birçok yeni işletme var. Fiyatlar, hafta içi özellikle kış aylarında çok uygun.
Nasıl gidilir?
Bostancı ve Kabataş’tan vapur ve deniz otobüsü seferleri var. Zaman sorununuz yoksa her adaya uğrayarak giden klasik Ada vapuru, en keyiflisi. Ayrıca şimdi geç saatlere kadar dolmuş motorların da seferleri var. Bir de çok hızlı olmak isteyenler için Deniz Taksi de bir seçenek. Bostancı-Büyükada 16 dk. 165 TL. Ortaköy-Büyükada 43 dk. 370 TL. En az bir gün önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.
"Sponsorlu Bağlantılar"
Ekleyen: 08:50
, Saat:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder